Bazén, to nie je len pohodový relax a zveľadenie záhrady. Ruka v ruke s tým idú aj náklady, ktoré sa pri neefektívnej prevádzke môžu vyšplhať riadne vysoko. Našťastie sa tomu dnes dá predchádzať, je však potrebné nastaviť sa na ekologické myslenie a zaviesť s tým súvisiace opatrenia. A dole pôjde ako spotreba elektrickej energie, tak prevádzkové náklady. Ako však na to?

Pripravili sme si pre vás súhrn tipov na to, ako efektívnou prevádzkou bazéna prispieť k šetreniu energií v domácnosti. 

1. Predchádzajte zbytočnému odparovaniu 

Na hladine bazéna dochádza k neustálej energetickej premene, konkrétne k odparovaniu. Pri tejto chemickej reakcií klesá teplota vody, čo je neželaný stav, nakoľko tým stúpajú náklady na jej opätovný ohrev, ale aj dopúšťanie. 

K zvýšenému odparovaniu prispieva viacero faktorov – vietor, vysoké teploty vzduchu či samotnej vody, nízka vlhkosť prostredia a podobne. Ako mu však zabrániť?

Najlepším spôsobom je hladinu vody izolovať od vonkajšieho prostredia. Či už špeciálnym krytom plachtou, fóliou, lamelami, alebo podobnou pomôckou. Proti vplyvom prostredia výrazne pomôže aj zastrešenie bazéna, avšak aj v interiéri dochádza k odparovaniu. Je teda výhodné skombinovať ho s krytom. 

2. Používajte efektívne vybavenie a pomôcky

Technológie neustále napredujú a aj v oblasti bazénového vybavenia a pomôcok sme svedkami pokroku. Mnoho z nich vieme využiť aj pri zvyšovaní jeho energetickej efektivity. Konkrétne:

  • tepelné čerpadlo na bazén – šikovná technológia, ktorá funguje na princípe ohrevu vody prostredníctvom teploty vzduchu z prostredia. Tá sa prostredníctvom výmenníka dostane do vody, opačným smerom prúdi ochladená tekutina, ktorá sa spätne ohreje vzduchom. 
  • dezinfekcia do bazéna – namiesto klasickej chlórovej dezinfekcie môžete použiť ekologickejšie alternatívy, napríklad čistenie soľou, alebo na báze aktívneho kyslíka. Energeticky úsporné sú aj moderné samočistiace technológie.
  • regulácia vyhrievania – ak bazén práve nepoužívate, energeticky rozumné riešenie je vypnúť všetky ohrievacie systémy. Značne tak klesne spotreba elektrickej energie. 

3. Zastrešenie bazéna 

Niečo sme naznačili už v prvom bode pri odparovaní. Zastrešenie bazéna má však z pohľadu zvyšovania energetickej úspory viacero výhod.

Efektívne totiž reguluje vplyvy vonkajšieho prostredia a to nielen tie, ktoré vedú k zvýšenému odparovaniu. Pomáha totiž regulovať teplotu na hladine vody, ale aj v bezprostrednom okolí a bráni jej únikom, predovšetkým v chladnejšom počasí. Dokážete si tak predĺžiť sezónu aj bez obrovského nárastu spotreby energií

Okrem toho chráni bazén aj pred mechanickým znečistením, čím opäť klesajú náklady potrebné na jeho údržbu. 

4. Solárna energia v bazéne

Využívanie slnečných lúčov a tepla na ohrev vody v bazéne sa stáva čoraz populárnejším. Niet sa čo čudovať, táto zelená technológia naozaj dokáže prispieť k šetreniu energií v domácnosti. 

Na ohrev vody v bazéne (ale aj ďalšie využívanie solárnej energie) sa využíva tzv. solárny systém. Jeho najdôležitejšou časťou je kolektor, ktorý prijíma energiu. Tú následne odvádza do zásobníka, odkiaľ obehovým čerpadlom prúdi do výmenníka. Tu dochádza k ohrevu vody a spätnému odvedeniu ochladenej tekutiny. 

Výsledkom je tak mimoriadne ekologický a efektívny spôsob využívania solárnej energie. Nehovoriac o tom, že úmerne s tým klesajú aj vaše prevádzkové náklady.

Využívanie udržateľných a zelených technológií je budúcnosťou. Netýka sa to len prevádzky bazéna, ale každodenného energetického fungovania. Avšak začať môžete už na svojej záhrade. Minimalizujte spotrebu elektriny, prevádzkové náklady, čas a peniaze potrebné na údržbu. A doprajte si relax v bazéne bez obavy o účty. 

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.