S príchodom mrazov je definitívne preč čas kúpania sa v bazéne na záhrade. Nestačí však len pozbierať popadané lístie a zakryť bazén plachtou. Poctivé zazimovanie bazéna má svoju postupnosť, ktorú je nevyhnutné dodržať. Je dôležité aj z pohľadu ďalšej sezóny. Ak zazimovanie nezanedbáte, opätovné uvedenie bazéna do prevádzky bude hračkou.

Pripravili sme pre vás stručný a vecný návod, ako si s touto činnosťou poradiť čo najefektívnejšie.

Poznámka: ak máte skladací či nafukovací bazén, robotu máte značne zjednodušenú. Po vypustení a mechanickom vyčistení ho jednoducho zložíte a odložíte napríklad do garáže. Zazimovanie nadzemného bazéna si nevyžaduje komplexnú prípravu a postupnosť krokov, avšak my sa zameriame na zazimovanie zapusteného bazéna do zeme.

1. Odstráňte nečistoty z vody a dna

Čistenie vody v bazéne je prvým krokom, ako si uľahčiť zazimovanie. Plávajúce nečistoty odstránite pomocou sieťky, dajte si však záležať aj na starostlivosti o dno. Tu vám prácu výrazne uľahčí bazénový vysávač. 

2. Preperte (alebo vymeňte) filtračný piesok

Ak ste si všimli, že vám už filter vodu poriadne nečistí, prípadne vám merač filtrácie indikuje privysoký tlak, výmene kremičitého piesku sa nevyhnete. V tomto prípade postupujte podľa návodu od výrobcu.

Inakšie postačí len tzv. „preplach“, resp. „prepranie“. Použite pri tom odporúčané chemické prípravky. Niektoré filtrácie majú dokonca integrovaný čistiaci režim, ktorý postačí zapnúť a nasledovať inštrukcie.

3. Odpustite vodu z bazéna a vyčistite steny

Zazimovanie bazéna sa nezaobíde bez regulácie hladiny. Vodu vypustite tak, aby skimmer bol približne 15 centimetrov nad jej úrovňou. Odstráňte z neho všetky mechanické nečistoty.

V tomto kroku sa venujte aj čisteniu stien. Aj na nich sa totiž zvyknú usadzovať rôzne nečistoty.

4. Odpojte všetky zariadenia

Následne je dôležité odpojiť a vyčistiť všetky bazénové zariadenia. Najčastejšie ide o rôzne hadice, ohrev, filtráciu a čerpadlá. Pozor, ak sa nachádzajú v exteriéri a nemáte možnosť ich „zazimovať“ na miesto, kde teplota neklesá pod 0ºC, určite z nich nezabudnite po demontovaní vyliať všetku vodu, resp. ju odstrániť mokrým vysávaním.

Celý elektrický systém bazéna vypnite hlavným vypínačom.

5. Aplikujte prípravok na zazimovanie bazéna

Do bazéna so zníženou hladinou aplikujte zazimovaciu chémiu. Dôsledne dodržiavajte inštrukcie od výrobcu. Iba tak totiž dosiahnete ideálny stav „zakonzervovania“ vody, ktorý zabráni jej znehodnoteniu a uľahčí čistenie pred novou sezónou.

Pri silných mrazoch vám voda v bazéne zamrzne. To môže viesť k poškodeniu jeho stien. Aby ste tomu zabránili, po aplikácii chémie položte na hladinu zopár prázdnych PET fliaš, prípadne použite dilatačné plaváky. Hladina tak nezamrzne kompletne, resp. sa zníži pôsobenie tlaku ľadu na steny bazéna.

6. Bazén zakryte plachtou, resp. bazénovým vankúšom

Na záver je potrebné bazén zaistiť pred vetrom a nečistotami. Ide o posledný krok pri jeho zazimovaní, netreba ho však podceniť.

Ak používate plachtu na bazén, poriadne ju zaistite pred vetrom, uistite sa, že ste nenechali žiadne škáry a voľné miesta. Použiť môžete aj tzv. bazénový vankúš, ktorý má rovnakú funkciu. Tento kryt musí na bazéne vydržať až do jari, dajte si preto záležať na tom, aby bol naozaj pripevnený. 

Gratulujeme, zazimovanie bazéna máte za sebou.

Nejde o jednoduchý proces, ktorý vám niekoľko hodín práce určite zaberie. Zazimovaniu sa však, ak chcete bazénu predĺžiť životnosť, tak ľahko nevyhnete. Elegantným riešením je nechať si zhotoviť zastrešenie bazéna od firmy TECHCON s.r.o.. Ochránite ho tak pred poveternostnými vplyvmi, ničivými mrazmi a predovšetkým sebe ušetríte kvantum roboty po ukončení letnej sezóny. Nehovoriac o tom, že zvýšite jeho estetickú úroveň

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.